Ademautomaat – regulator

Onderwater rustig blijven ademen is veel eenvoudiger en comfortabeler met de juiste ( eigen ) ademautomaat ofwel regulator.

De juiste ademautomaat zorgt ervoor dat je onderwater net zo normaal kunt ademen als je bovenwater gewend bent. Het is ook zo veel fijner een mondstuk in je mond te hebben wat enkel en allee door jou gebruikt wordt. Ook ben je zekerder en veiliger met je eigen ademautomaat omdat jij weet dat jouw regulator goed en juist onderhouden is. Dat duikt wel zo fijn !

Waar bestaat een ademautomaat uit en waar moet je op letten als je een eigen ademautomaat wilt aanschaffen.

Een ademautomaat bestaat uit een 1e trap, en 2e trap en een slang. De 1e trap sluit je aan op de fles en deze zorgt er voor dat de druk die doorgegeven wordt aan de slang verminderd wordt tot ongeveer 10 bar. De 2e trap oftewel het apparaat dat je in je mond hebt zorgt er voor dat de slangdruk verminderd wordt tot omgevingsdruk.

Op de ademautomaat worden meestal ook extra onderdelen gemonteerd. Zo is het gebruik van een octopus eigenlijk standaard. Dit is een extra 2e trap met slang, meestal geel, die je in noodgevallen zelf kan gebruiken of eventueel ook aan je buddy kan geven. Verder sluit je op de 1e trap een duikconsole aan met minimaal een manometer om te kunnen zien hoeveel lucht je nog hebt. Tot slot zitten er inflatorslang(en) op je 1e trap die je trimvest en evt droogpak voorzien van luchttoevoer. De combinatie van al deze dingen heet de ademautomatenset.


Als je een ademautomaat kiest kan je aangeven of je een INT of DIN 1e trap wil. INT is een beugelaansluiting die je over de kraan van de duikfles heen monteert. In Nederland wordt dit nog steeds als de standaardaansluiting gezien, echter steeds meer duikers gebruiken een DIN aansluiting. Hiermee schroef je de 1e trap vast IN de kraan. Deze aansluiting is steviger, waardoor veel DIN ademautomaten geschikt zijn voor het gebruik van 300 bar duikflessen. Daarnaast is een 1e trap met DIN aansluiting compacter en lichter en dat reist prettiger.

Ons aankoopadvies voor een ademautomaat is altijd een DIN aansluiting.

Om je ademautomatenset compleet te maken heb je dus een ademautomaat, een octopus, een duikconsole en een inflatorslang nodig. De inflatorslang wordt meegeleverd als je een trimvest koopt. Als je deze nog niet hebt kan je de slang ook los kopen. De overige bijbehorende slangen worden altijd meegeleverd, tenzij anders aangegeven. We zullen de set altijd voor je monteren, tenzij je aangeeft dat je dat liever zelf wil doen. 

Onze verkopers / adviseurs kunnen jou het beste adviseren als het gaat om welk merk en type ademautomaat aan te schaffen.

Onze ademautomaten, octopussen en consoles mag je bij aankoop uitproberen in ons zwembad.

Joue aankoop moet weloverwogen zijn, daarom mag je bij ons de aankopen welke je gedaan hebt uitproberen in het zwembad. We helpen je dan met de juiste afstelling e.d Je kunt onze voorraad ademautomaten terugzien in onze Mares, Seacsub en Tusa catalogussen.