Duikpakken

Warm en comfortabel duiken kan enkel en alleen met het juiste duikpak. Ook qua hygiëne verdient het de aanbeveling een eigen duikpak aan te schaffen.

Duikpakken zijn er in alle soorten, diktes en maten. De kunst van het kopen van het juiste duikpak is mede afhankelijk van een juist advies.

Waar wil je jouw duikpak gaan gebruiken.

Bij het aanschaffen van een duikpak is het van belang om allereerst te kijken waarvoor je het pak gaat gebruiken. Omdat de primaire functie van een duikpak is om je te beschermen tegen kou zul je in tropische wateren behoefte hebben aan een ander pak dan wanneer je in de winter in Nederland duikt.

Okay, welk duikpak moet ik dan gaan aanschaffen.

De voornaamste factor voor het beslissen tussen deze drie soorten pakken is dus temperatuur. Hou er rekening mee dat iedereen daarnaast ook nog anders op kou reageert. Sommige mensen duiken ook in Nederland in de winter nog in een natpak terwijl andere duikers ook in de zomer nog in een droogpak duiken in Nederland. Het belangrijkste is altijd dat je het niet te koud krijgt tijdens je duik. Onderstaande getallen over temperatuur zijn dus richtlijnen en verschillen dus per persoon.

  • Watertemperatuur 28 – 30 graden = diktemaat 1 mm – 3 mm
  • Watertemperatuur 20 – 27 graden = diktemaat 5 mm – 6 mm
  • Watertemperatuur 3 – 19 graden = diktemaat 7 mm – 8 mm

Waarom heet een duikpak een natpak ?

Om tijdens het duiken warm te blijven is het belangrijk om een duikpak te dragen. Een natpak is er in verschillende diktes en er zijn natpakken met lange, korte of geen mouwen en pijpen en met of zonder capuchon. Met duiken in een natpak vormt er een laagje water tussen je huid en het pak, wat je lichaam tijdens de duik opwarmt. Omdat je dus nat wordt tijdens een duik  heet dit pak een natpak.

Een natpak is het meest gebruikt voor duiken in tropische wateren en in landen zoals Nederland in het voorjaar, herfst en zomer. De isolatie van een natpak hangt af van de dikte. Hoe dikker een natpak is, hoe meer hij isoleert. Dikkere natpakken zijn dus ook geschikt voor duiken in lagere temperaturen dan dunnere natpakken.

Er kunnen ook diverse natpakken met elkaar gecombineerd worden. Zo zijn er shorty’s zonder mouwen, pijpen en capuchon die boven een duikpak gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het natpak extra afgesloten wordt zodat er minder water het pak inkomt en je dus minder snel afkoelt. Je kunt deze shorty dan niet zonder het duikpak dragen omdat deze dan te ruim zal zitten en je lichaamwarmte dus niet goed kan vasthouden.

Let er bij het aanschaffen van een duikpak ook op of er een capuchon aan zit of niet. Je kunt een losse cap kopen, maar omdat je via je nek de meeste lichaamswarmte verliest is een cap bij duiken in Nederland het hele jaar door noodzakelijk. In tropische wateren is een cap meestal niet nodig, maar dit is ook een persoonlijke voorkeur.

Waar moet je op letten qua maat als je een duikpak gaat aanschaffen.

Een natpak moet als een tweede huid om je heen zitten en mag geen plooien hebben waar ruimte zit tussen het lichaam en het pak. Onze verkopers zijn erin gespecialiseerd jou de juiste maat te laten passen.

Wat is het verschil tussen semi-droge duikpakken en reguliere natpakken.

Een semi-droogpak zit tussen een natpak en een droogpak in. In een semi-droogpak word je nog steeds nat, maar als de pasvorm goed is komt er een stuk minder water tussen het pak en je lichaam in. Dit komt doordat in een semi-droogpak de naden van het pak zijn gelijmd en daarna aan de binnen- en buitenkant gestikt zijn. De naden van een natpak zijn gelijmd en doorgestikt. Hierdoor laten de naden van een semi-droogpak geen water door en dus is er minder doorstroom in het pak en wordt het water langer binnengehouden. Dit zorgt er voor dat het water beter de kans krijgt door je lichaam opgewarmd te worden en hierdoor blijf je zelf ook warmer. Ook hebben semi-droogpakken speciale seals aan de mouwen, pijpen en hals die er ook voor zorgen dat je warmer blijft dan in een natpak. Dit werkt echter alleen als het pak echt goed past, dus ook hierbij is het zeer belangrijk om het pak eerst goed te passen.

In onze duikwinkel hebben wij een grote voorraad 3, 5 en 7mm duikpakken in zowel de natpak uitvoering als de semi-droog uitvoering.

Kijk in onze Mares en Seacsub catalogus voor de duikpakken welke wij op voorraad hebben.